Reducerea sărăciei prin activităţi integrate în comunităţile marginalizate
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Programe sociale

1. Programe de consiliere pentru prevenirea abandonului scolar

106 elevi si 106 parinti, membri ai grupului tinta, vor beneficia de activitatile de consiliere pentru prevenirea abandonului scolar. Sedintele de consiliere pt. prevenirea abandonului scolar  vor fi sustinute pentru copiii participanti la programele remediale de tip scoala dupa scoala (afterschool) si la programele tip „a doua sansa” si parintii lor (cate un parinte pentru fiecare copil). 

 

2. Programe de sprijin tip scoala dupa scoala

Programele remediale la care vor participa elevii selectati vor viza insusirea cunostintelor de baza de citire si de matematica, dar nu numai. Beneficiile acestor programe remediale constau in adaptarea nivelului de acumulare a cunostintelor la ritmul de invatare al fiecarui elev in parte. Pe parcursul desfasurarii programelor remediale vor fi folosite instrumente si tehnici de predare diferite si imbunatatite fata de cele utilizate in mod uzual in cadrul claselor scolare, iar evaluarea progresului inregistrat de catre fiecare elev in parte se va face in mod continuu pe toata durata participarii acestora la programele remediale.

 

3.  Programe de tip a doua şansă

Prin programul „a doua sansa” din cadrul proiectului se va acorda sprijin unui numar de 16 persoane (membri ai grupului tinta), copii/tineri care au abandonat scoala care nu au finalizat ciclul primar/gimnazial de invatamant.
Acest tip de program scolar va fi acreditat de catre Inspectoratul Scolar Judetean si Ministerul Educatiei. Durata acestui program va fi in conformitate cu prevederile metodologiilor Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice referitoare la programele „a doua sansa”. Prin desfasurarea acestui program participantii vor beneficia de servicii educationale la un nivel ridicat si vor fi motivati sa isi continue studiile pe viitor. 

 

4. Programe de ucenicie

90 tineri (din categoria de varsta 16 - 25 ani, membri ai grupului tinta) vor participa la programe de ucenicie la locul de munca. De asemenea, se va identifica un numar cat mai mare de potentiali angajatori care sa asigure desfasurarea in cadrul activitatii lor curente a programelor de ucenicie vizate prin proiect.
Programele de ucenicie vor fi organizate prin proiect in functie de ocupatiile disponibile in cadrul entitatilor angajatoare, iar fiecare tanar va participa la un program de ucenicie cu o durata de 12 luni, obtinand la finalul stagiului de ucenicie o calificare acreditata conform normelor in vigoare. Programele de ucenicie desfasurate prin proiect vor fi organizate cu respectarea prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, a prevederilor OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a tuturor normelor legislative aplicabile.

 

5. Programe informare, consiliere si orientare profesionala si mediere pe piata muncii

486 de persoane (tineri din categoria de varsta 16-25 de ani si adulti, membri ai grupului tinta) vor participa la sesiuni de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii. 

Prin intermediul sesiunilor de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii, persoanele vizate, care vor participa la cate 4 sedinte de acest fel, vor primi suportul necesar pentru alegerea unui curs de formare profesionala si pentru alegerea viitoarei cariere sau in vederea gasirii unui loc de munca adecvat nivelului de pregatire si tipului de studii pe care le urmeaza, in contextul ofertei de pe piata muncii. De asemenea, persoanele vizate isi vor insusi tehnici de cautare a unui loc de munca, cum ar fi: intocmirea unui CV, a scrisorii de intentie, prezentarea la interviu, etc. In urma sesiunilor de informare, consiliere, orientare si mediere pe piata muncii vor fi realizate evaluari diagnostic care vor corela aptitudinile, educatia si potentialul individual cu oportunitatile de pe piata muncii, creandu-se in acest mod mijloacele necesare pentru a facilita si stimula procesul de cautare si obtinere a unui loc de munca. 

 

6. Programe formare profesionala continua

Formarea profesionala va fi realizata in cadrul proiectului de catre furnizori de formare profesionala autorizati in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind finalizata cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala. Formarea profesionala se va organiza prin programe de calificare/recalificare la care vor participa 375 de persoane (membri ai grupului tinta) apartinand comunitatilor marginalizate vizate prin proiect. Serviciile de formare profesionala vor fi externalizate pentru toate cele 375 persoane astfel: - Cate 1 grupa de cursanti (formata din aprox. 25 de persoane – maxim 28 de persoane, in functie de preferintele membrilor GT) in urmatoarele calificari: sudor oxi-gaz, tinichigiu carosier, tamplar manual, lucrator in comert, lucrator in alimentatie, constructor pietrar, tricoter manual - Cate 2 grupe de cursanti (1 grupa e formata din aprox. 25 de persoane – maxim 28 de persoane, in functie de preferintele membrilor GT) in urmatoarele calificari: brutar, patiser, lucrator in structuri pentru constructii, lucrator in finisarea textilelor si a pielii.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 Axa prioritară 4: „Incluziunea socială și combaterea sărăciei”
Titlul proiectului: „Reducerea sărăciei prin activități integrate în comunitățile marginalizate” ID proiect: POCU/140/4/2/115086 Beneficiar: Comuna Hilișeu-Horia, Județul Botoșani Conţinutul acestor materiale aferente site-ului nu reprezintă obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vizitați www.fonduri-ue.ro